Mechanische ventilatie

De lucht in uw woning blijft lekker fris door mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie haalt vuile en vochtige lucht weg uit uw woning. Zo voorkomen we schimmel en vocht in uw woning.

Veel gevraagd over Mechanische ventilatie

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam. Als u alle roosters en ramen gesloten heeft, kunt u tocht ervaren bij de voor- en achterdeur. Dit is een normaal verschijnsel omdat de mechanische ventilatie altijd lucht aanzuigt om de lucht in de woning te verversen.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Eens in de zes jaar komt een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. U krijgt hiervan vooraf bericht. Het is belangrijk dat u zelf regelmatig de ventielen reinigt. Dit kunt u doen met een doekje of door de ventielen uit te nemen en onder de kraan af te spoelen.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

De ventielen maakt u met een vochtig doekje schoon. Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Let er goed op dat u ze op de juiste stand terugplaatst. Verwissel ze niet! Tip: merk of nummer de ventielen met plakkertjes. Zijn de ventielen voorzien van filters? Was dan af en toe de filters uit in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is het goed om eenmaal per maand de filters schoon te maken met de stofzuiger.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kunt u aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap kunt u in een sopje met afwasmiddel schoonmaken.

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met twee en systemen met drie standen. Bij een systeem met twee standen gebruikt u stand 1 als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, 's nachts en als u op vakantie bent. Stand 2 gebruikt u als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is. Bij een systeem met drie standen gebruikt u stand 1 wanneer er overdag niemand thuis is, 's nachts of als u op vakantie gaat. U gebruikt stand 2 als u overdag thuis bent. Stand 3 gebruikt u als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer twintig minuten op de hoogste stand staan. Zo worden kook- en douchedampen afgezogen. Waterdruppels op wanden en vloer verwijdert u met een raam- of vloertrekker. Alleen zo voorkomt u kalkaanslag en schimmel.

Als op de sensor een rood knippert lampje te zien is, betekent dit dat er een te hoog CO2gehalte is. Zorg dan voor extra ventilatie, het lampje zal vanzelf weer normaal gaan branden. U hoort de mechanische ventilatie dan ook harder, omdat deze op de hoogste stand werkt.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW) is een systeem dat warme lucht die de woning uitgaat, gebruikt om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Dit zorgt voor een gezonde binnenomgeving en scheelt energiekosten.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Eens in de zoveel tijd komt een onderhoudsbedrijf bij u langs om de installatie te onderhouden. Hoe vaak het onderhoudsbedrijf komt, verschilt per woning. U krijgt van tevoren bericht. De monteur laat dan ook een nieuw filter achter. U kunt het filter dan zelf vervangen als dit nodig is. De monteur legt uit hoe en wanneer u dit doet.