Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht binnen en worden waterdamp en geurtjes afgevoerd. Bovendien: het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren, ververst u de lucht en komt er droge, frisse lucht binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand en laat hem daarna nog ongeveer twintig minuten aan staan. Lucht 's morgens en 's avonds een half uurtje extra. Beslagen ramen betekent: extra ventileren. Daarnaast is het belangrijk dat u uw woning op minimaal 18 graden houdt.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Ventileer dus goed. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis en bespaart u in veel gevallen op de stookkosten.