Twaalf nieuwe energiecoaches voor inwoners Barneveld

Maandag 19 november rondden 6 energieambassadeurs van Energieloket Barneveld en 6 medewerkers van Woningstichting Barneveld succesvol de training energiecoach af. Iedereen, met een huurwoning of eigen woning, die meer wil weten over energie besparen en energiezuinig gedrag, kan via Energieloket Barneveld een afspraak maken voor een huisbezoek met een van de energieambassadeurs. Zij kunnen op heldere wijze uitleggen dat energiebesparing thuis niet moeilijk hoeft te zijn.

Gezamenlijke training

Gemeente Barneveld, Huurdersvereniging Barneveld en Woningstichting Barneveld werken actief samen om goede voorlichting over dit onderwerp te organiseren. De gezamenlijke training, verzorgd door de woonbond, volgt uit de prestatieafspraken die gemeente Barneveld, Huurdersvereniging Barneveld en Woningstichting Barneveld maakten om energiezuinig gedrag bij huurders onder de aandacht te brengen. Hiervoor worden verschillende middelen en media ingezet. De nu gevolgde training is hier onderdeel van.

Leren van elkaar

In vier bijeenkomsten leerden energieambassadeurs en medewerkers van Woningstichting Barneveld hoe je het gesprek aangaat over energie besparen. De energieambassadeurs en medewerkers van de woningstichting leren tijdens de training ook van elkaar. Iedereen heeft immers andere kennis en ervaring.

Energieambassadeurs

Sinds 2016 heeft Barneveld energieambassadeurs: inwoners die andere inwoners adviseren over energiemaatregelen in hun huis. Want wie kan beter laten zien en vertellen wat de voordelen van dergelijke maatregelen zijn dan de eigen wijk- of dorpsbewoner? Deze vrijwilligers, met kennis en enthousiasme op het gebied van duurzaamheid, willen hun ervaringen met andere inwoners en buurtgenoten delen.

Woningstichting

Medewerkers van de woningstichting hebben dagelijks contact met huurders. Voor de verhuur van een nieuwe woning, bij het verhelpen van een klacht of bij onderhoudswerkzaamheden. Allemaal momenten om met de huurder in gesprek te gaan over energiezuinig gedrag. “Sinds dit jaar informeren we bij het afsluiten van een huurcontract de huurders over energiezuinig gedrag. Zo geven we een bespaarladder mee met allemaal tips en reiken we een douchecoach uit.” vertelt Letty van Hoef, consulent wonen bij de woningstichting. Ook zij nam deel aan de training. “De douchecoach is een zandlopertje dat helpt om korter te douchen. Ik breng de boodschap altijd vrijblijvend en vaak met een grapje. Zo verplicht ik de huurders tot niks terwijl de boodschap wel over komt.” Over de training is Van Hoef enthousiast. “Tijdens de training hebben we gesprekken geoefend. Nu kan ik nog beter met huurders in gesprek over energiezuinig gedrag. Doordat energie besparen ook geld bespaart, ziet de huurder direct zelf het voordeel.”                                                                                                                            

In het voorjaar van 2019 wordt de training nogmaals georganiseerd zodat meer energie-ambassadeurs en medewerkers van de woningstichting de training kunnen volgen.