Energie besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. U leest hieronder handige tips om energie te besparen.

Veel gevraagd over Energie besparen

Ik zoek een woning in Barneveld, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Op huiswaarts.nu staat bij de advertentie van de woning het energielabel vermeld.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Wij maken de komende jaren een groot deel van onze woningen energiezuiniger. Dit doen wij projectmatig: we pakken verschillende straten of buurten tegelijk aan. Het kan zijn dat uw woning (nog) niet op korte termijn aan de beurt is. Wij zouden dan op uw verzoek kunnen kijken of wij tegen een huurverhoging alvast energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren. Bel of mail ons als u hierover meer informatie wilt, via of info@wstg-barneveld.nl.

Wat doen jullie de komende periode aan duurzaamheid?

Woningstichting Barneveld vindt energiebesparende maatregelen aanbrengen in woningen belangrijk. Hiermee verlagen wij de energiekosten en vergroten we het wooncomfort. In de keuzes die we maken draagt duurzaamheid bij aan betaalbaarheid.

De komende jaren voeren wij diverse energiebesparende maatregelen uit. Zowel bij onze bestaande woningen als onze nieuwbouwwoningen. Wij investeren bijvoorbeeld in het energiezuinig maken van bestaande woningen. Zo verbeteren wij van een groot deel van deze woningen de isolatie. Ook adviseren wij bewoners hoe het energieverbruik in huis te verlagen. Want het individueel gedrag van bewoners is altijd van grote invloed op de energieprestatie. Ook gaan wij experimenteren. Wij pakken de komende vier jaar van 242 woningen vooral de bouwkundige schil aan. Wij doen hiermee kennis en ervaring op, op onze weg naar CO2 neutraal in 2050 en aardgasvrij wonen.

Bij nieuwbouw gaan wij voor goede isolatie, duurzame installaties en voor goede voorlichting en begeleiding van bewoners. Het investeren in bewonersgedrag is een maatregel die direct energiebesparing én dus woonlastenreductie oplevert. Wij zetten daarom binnen projecten in op goede voorlichting, monitoring en coaching.

Hoe weet ik of mijn woning nog een oud energielabel heeft of een nieuwe Energie-Index. En waar vind ik hoe lang deze geldig is?

U vindt al deze informatie op de website energielabels opvragen online.

Waar worden de Energie-Index en het Energielabel voor gebruikt?

Ze zijn mede bepalend voor het aantal huurpunten van uw woning. De huurpunten worden ook berekend op basis van andere zaken, zoals oppervlakte en de WOZ-waarde van de woning.

Verandert mijn huur door de invoering van de nieuwe Energie-Index?

Nee, de nieuwe Energie-Index heeft geen invloed op de huur die u betaalt.

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

Laat gordijnen niet voor de radiator hangen. Droog wasgoed niet op de radiator en plaats er zo mogelijk geen meubels voor. Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht. Gebruik de radiatoren alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet-verwarmde/koelere ruimten. Verwarm de ruimten die u niet gebruikt niet (maar voorkom wel bevriezing). Let op uw temperatuurinstelling, want elke graad minder levert ongeveer 6 procent besparing op. Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat en een uur voordat u gaat slapen op een lagere stand. Beperk de temperatuur tijdens de nacht. Bij vloerverwarming geldt: houd de thermostaat op minimaal 18 graden. Nog meer tips? Kijk op de

website van Milieu Centraal

en https://duurzaam.barneveld.nl/het-energieloket-helpt.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Enkele handige tips en links naar websites voor nog meer tips om energie te besparen: 

  • Haal stekkers uit het stopcontact, bijvoorbeeld van opladers.
  • Gebruik het spaar- of ecoprogramma van uw (vaat)wasmachine; zo gebruikt u minder energie en water.
  • Vervang een (kapotte) lamp door een ledlamp. Ledlampen gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.
  • Plak radiatorfolie aan de achterkant van de verwarming. Dat voorkomt onnodige stralingswarmte.
  • Zet apparaten echt uit. Zet ze dus niet op stand-by. Dit is ook veiliger voor brand.

Meer tips? 

 

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op standby staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen. Druk op het toilet op de juiste knop als u de keuze heeft: de kleine knop voor weinig water, de grote knop voor veel water. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Onbewust lekt er heel wat water weg.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Dit scheelt veel geld. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen 15 minuten open, met de kachel uit. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.