Huurverlaging voor een deel van de huurders in 2023

Huurders met een sociale huurwoning en een laag inkomen kunnen in 2023 eenmalig een huurverlaging krijgen. Dat is goed nieuws voor een deel van onze huurders. We leggen graag uit hoe deze huurverlaging werkt. Goed om te weten: als u voldoet aan de voorwaarden, dan krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft daarvoor zelf niets te doen.

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de eenmalige huurverlaging

 1. U woont in een sociale huurwoning.
 2. U huurcontract is voor 1 maart 2023 ingegaan.
 3. Uw netto (kale) huur is hoger dan € 575,03. Dit is de huur zonder servicekosten en voorschotbedragen voor energie. Het gaat hier om de actuele huurprijs per 1 juli 2023, vastgesteld na de jaarlijkse huuraanpassing. Deze staat vermeld in de brief over de jaarlijkse huuraanpassing 2023, die alle huurders ontvangen rond 25 april.
 4. Uw (gezamenlijk) inkomen is lager dan 120 procent van het sociaal minimum.
  De verschillende inkomensgrenzen zijn:
  * Tot AOW-leeftijd:
  - eenpersoonshuishoudens: € 23.250
  - meerpersoonshuishoudens: € 30.270.

  * Vanaf AOW-leeftijd:
  - eenpersoonshuishoudens: € 24.600
  - meerpersoonshuishoudens: € 32.730.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u automatisch bericht van ons

Als u aan de voorwaarden voldoet en u had in 2021 al een laag inkomen, dan krijgt u voor 25 mei automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Uw netto huur verlagen we per 1 juli naar € 575,03. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden, hebben wij opgevraagd bij de Belastingdienst.

Denkt u aan alle voorwaarden te voldoen maar krijgt u in mei geen bericht van ons?

Dan kan het zo zijn dat uw netto huur te laag is. Of uw (gezamenlijk) inkomen was in 2021 hoger dan 120 procent van het sociaal minimum. De Belastingdienst kijkt namelijk naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2021.

Wat nu als uw (gezamenlijk) inkomen na 2021 is gedaald? En u sinds 2022 of 2023 een laag inkomen heeft? Bijvoorbeeld vanwege het verlies van uw baan, pensionering of vertrek van uw partner of kind? Misschien komt u dan toch in aanmerking voor de huurverlaging. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Dat kan via een online aanvraagformulier. Deze vindt u vanaf 25 mei hier op onze website onder Ik huur – Huur betalen – Huurverlaging 2023. U kunt op die plek direct uw aanvraag voor huurverlaging indienen via de knop Direct regelen – Aanvraag huurverlaging 2023. U kunt deze huurverlaging in 2023 aanvragen en ook nog in 2024.

Goed om te weten

 • Is uw netto huur lager dan € 575,03? Dan komt u niet in aanmerking voor de huurverlaging.
 • De huurverlaging geldt alleen voor huurders van een sociale huurwoning.
 • De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of u met uw inkomen in aanmerking komt voor huurverlaging.
 • Krijgt u automatisch huurverlaging van ons? Dan krijgt u voor 25 mei automatisch bericht van ons met daarin de mededeling dat wij uw huur per 1 juli verlagen tot € 575,03.
 • Moet u de huurverlaging zelf aanvragen? Aanvragen kan alleen als u voor 1 maart 2023 in uw huidige woning woonde. En u moet kunnen aantonen dat uw huishouden minstens zes maanden een laag inkomen heeft.