Huur opzeggen

Als u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, dan komt er heel wat regelwerk op u af. U huurt een woning van Woningstichting Barneveld? Dan is de eerste stap dat u bij ons minstens één maand van tevoren de huur opzegt. De opzegtermijn vindt u terug in uw huurovereenkomst. En de huur mag eindigen op elke werkdag van de maand. Opzeggen kan door het formulier huur opzeggen in te vullen. 

Als u liever telefonisch opzegt, kunt u ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereiken. Wij vullen dan samen met u het formulier in.

Let op! opzeggen via mail of brief kan bij ons niet.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Wat is een eindafrekening?

Algemeen

Een eindafrekening wordt opgemaakt als u uw huur heeft opgezegd. Op de eindafrekening staat of u teveel betaalde huur terugkrijgt of dat u nog huur of uitgevoerde werkzaamheden moet bijbetalen. U ontvangt de eindafrekening binnen 4 weken nadat u de sleutels van uw oude woning of garage heeft ingeleverd op uw nieuwe adres. Betaalde u ook voor stookkosten of servicekosten? Dan worden deze met u verrekend voor 1 juli van het nieuwe jaar.

Hoe zeg ik mijn huur op?

Algemeen

U kunt uw huur van uw woning of garage opzeggen door het volgende formulier in te vullen opzeggen huur.  Dit kan minstens één maand van tevoren, op elke werkdag van de maand.

Wij hebben de volgende gegevens van u nodig:

 • uw telefoonnummer;
 • uw e-mailadres;
 • datum huuropzegging;
 • nieuw adres of correspondentie-adres;
 • de reden van de huuropzegging (nieuwe woning, overlijden, woningruil, anders);
 • of uw woning voorzien is van een Wmo-aanpassing;
 • een overzicht van de zaken die u ter overname aanbiedt aan de nieuwe huurder;
 • eventuele bijzonderheden.

Als u liever telefonisch opzegt, kunt u ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereiken. Wij vullen dan samen met u het formulier in.

Let op! opzeggen via mail of brief kan bij ons niet.

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

Algemeen

U kunt elke dag van de maand de huur opzeggen. De opzegtermijn is minstens één maand vantevoren en de laatste huurdag is een werkdag. Als u bijvoorbeeld op 13 juli opzegt, dan is de einddatum 13 augustus. Valt uw gekozen datum in het weekend of op een feestdag? Kies dan een werkdag voor of na die datum.

U kunt natuurlijk ook al eerder uw huur opzeggen. Dan heeft u meer tijd om de woning goed op te leveren en is de kans groter dat er op tijd een nieuwe huurder bekend is. Dat kan een voordeel zijn als u spullen ter overname wilt aanbieden. 

Er zijn situaties waarbij de opzegtermijn anders is, bijvoorbeeld na een woningruil of bij een bedrijfsruimte. De opzegtermijn kunt u nalezen in uw huurovereenkomst.

Per welke datum kan ik mijn huur opzeggen?

Algemeen

U kunt elke dag van de maand de huur opzeggen. De opzegtermijn is één maand en de laatste huurdag moet een werkdag zijn. Als u bijvoorbeeld op 13 juli opzegt, dan is de einddatum 13 augustus. Valt uw gekozen datum in het weekend of op een feestdag? Kies dan de werkdag voor of na die datum. Er zijn situaties waarbij de opzegtermijn anders is, bijvoorbeeld na een woningruil of bij een bedrijfsruimte. De opzegtermijn vindt u in de huurovereenkomst.

Wanneer krijg ik een bevestiging van de huuropzegging?

Algemeen

U ontvangt deze binnen drie werkdagen per e-mail of per post.

Ik heb de huur opgezegd. Kan ik de einddatum nog veranderen?

Algemeen

In sommige gevallen is dit mogelijk. Neem telefonisch contact met ons op 0342-427500.

Ik heb mijn huur opgezegd. Kan ik dit terugdraaien?

Algemeen

Nee, een huuropzegging is definitief. Zijn er bijzondere omstandigheden? Neem dan telefonisch contact met ons op 0342-427500.

Ik ga verhuizen. Hoe moet ik mijn woning achterlaten?

Algemeen

U laat de woning en tuin of balkon leeg en schoon achter. Tijdens de voorinspectie maakt u hierover afspraken met ons. 

Nadat wij uw huuropzegging hebben ontvangen, komen wij  uw woning bekijken. U bespreekt dan welke zaken eventueel hersteld moeten worden. Ook bepalen we in overleg, of er een eindinspectie nodig is. Eventuele herstelwerkzaamheden die nodig zijn voor oplevering van de woning, noteren wij in het rapport van de vooropname. Dit rapport ontvangt u van ons per mail.

Is er geen eindinspectie nodig? Dan levert u bij ons de sleutel in op de laatste dag dat u de woning huurt.

NB. Vergeet niet de meterstanden op te nemen en de thermostaat op 12 graden te zetten.

Ik wil de huur opzeggen van een overleden familielid. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Bij een huuropzegging van een huurwoning en/of garage van Woningstichting Barneveld door overlijden van de huurder, geldt in principe een opzegtermijn van één maand. Dit kan op elke werkdag van de maand. De huur moet uiterlijk aan het eind van de tweede maand na het overlijden zijn opgezegd. Eventuele huurtoeslag vervalt op de eerste dag van de maand na het overlijden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingdienst (0800) 0543

Wij hebben de volgende gegevens van u nodig:

 • het adres van de woning van de overleden huurder waarvoor u de huur opzegt;
 • uw telefoonnummer;
 • uw e-mailadres;
 • datum huuropzegging;
 • correspondentie-adres;
 • de reden van de huuropzegging (nieuwe woning, overlijden, woningruil, anders);
 • of de woning voorzien is van een Wmo-aanpassing;
 • een overzicht van de zaken die u ter overname aanbiedt aan de nieuwe huurder;
 • eventuele bijzonderheden.

U kunt de huur van de woning of garage opzeggen door het volgende formulier in te vullen huur opzeggen.  Zegt u de huur liever telefonisch op dan kunt u ons van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur bereiken. Wij vullen dan samen met u het formulier in.

Let op! opzeggen via mail of brief kan bij ons niet.

Wat gebeurt er als ik mijn garage heb opgezegd?

Algemeen

U krijgt van ons binnen drie werkdagen een bevestiging per e-mail of per post. De sleutels van de garage levert u bij ons op kantoor in, op de laatste dag van de huurovereenkomst.

Binnen vier weken nadat u de sleutels/tag heeft ingeleverd ontvangt u van ons een eindafrekening. Hierop staat bijvoorbeeld wat u nog aan huur moet betalen of welke kosten voor herstelwerkzaamheden wij hebben gemaakt.

Hoe kom ik in aanmerking voor een verhuisvergoeding?

Algemeen

Bent u 55+ en wilt u verhuizen van een grote huurwoning naar een kleinere huurwoning? Dan kunt u subsidie aanvragen en komt u wellicht in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Provincie Gelderland wil met deze regeling de doorstroom op de woningmarkt stimuleren. Let er wel op dat u de aanvraag doet voordat u verhuist. Lees alle voorwaarden op de website van provincie Gelderland en zoek op Verhuisvergoeding huurwoning.